Печат на тази страница
Четвъртък, 22 Ноември 2018 10:13

СЪОБЩЕНИЕ от Районна Служба Пожарна и Аварийна безопасност Царево

Оценете
(0 гласа)

Уважаеми съграждани,

Започна отоплителният сезон и с това опасността от възникване на пожари в бита нараства. Свидетели сме на необичайно висок ръст на пожарите в страната, дължащ се на неправилната поддръжка и използуване на отоплителните уреди. За жалост огънят взе и няколко човешки жертви.

Длъжни сме в интерес на сигурността на всички граждани да напомним най-важните противопожарни правила.

- Безопасни са само стандартните и напълно изправни отоплителни печки с твърдо гориво, с тухлена изолация отвътре и с винаги затворени вратички.

- Под печките , поставени в/у горима подова настилка(килими,мокети и др.) задължително се поставят негорими подложки.

- Абсолютно е недопустимо разпалването на отоплителни печки с лесно запалими и горими течности(бензин, спирт, коресилин, нафта и др.) Те образуват взривоопасни смеси , често възникват експлозии, пожари и нерядко се дават човешки жертви.

- Горящите печки трябва да бъдат винаги под наблюдение.Не се предоверявайте на малки деца и не ги оставяйте без контрол около печката.

- Проверете подпокривното пространство за близо поставени до комините горими предмети.

- Поне веднъж през отоплителния сезон е нужно почистване на комините, за да се избегне запалване на саждите.

- Не изхвърляйте неизгасена сгурия в кофите и контейнерите за смет.

- Инсталациите, в които се включват електрическите домакински и отоплителни уреди, трябва да са изправни и да не се претоварват. Ако Ви изгарят често предпазители не ги подсилвайте, а нека компетентно лице потърси причината и я отстрани, защото нарушаване на защитната им функция води до пожари.

- При използване на отоплителни електрически печки , особено с открити реотани е недопустимо оставяне на малки деца сами около печката.

- Преди да включите отоплителния прибор , проверете достатъчно далеч от него ли са горимите материали. Минималното разстояние е метър.

И накрая нека припомним, че наближават коледните и новогодишни тържества.

Районната Служба Пожарна и Аварийна Безопасност пожелава на всички жители на Общината весели и спокойни празници, като напомня че спокойствието зависи от самите нас , от нашето внимание и предвидливост.

Прочетена 2719 пъти