×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 923
Понеделник, 29 Август 2016 14:04

Кметът на Царево връчи почетен плакет на Иван Ценов

Оценете
(4 гласа)

 

Иван Ценов е първият жител на гр. Царево, които получи от кмета  инж. Георги Лапчев почетения плакет на Общината. Плакетът се връчва  за изключителен принос, свързан с популяризирането на името на  Община Царево.

В края на първата година от обучението, Иван  бе обявен за най-добрия математик в един от най-престижните университети в Бостън, Америка. Наградата си, на името на Мартин Гутенберг, той получи след като е бил номиниран от професорите в катедра Математика в университета. Той  е  забелязан измежду останалите 8000 студенти, тъй като си е поставил амбициозната задача в рамките на четирите години от обучението си да завърши две бакалавърски степени- по математика и квантова физика плюс магистратура по математика. Още от втория семестър на първата година от обучението си Иван е взел един от най-трудните курсове от магистърската степен с  най-високата оценка А+. Вписан е в почетната листа на университета за високи академични постижения.

Разказва, че стимул да се занимава по-задълбочено с математиката получава след 3-ти клас, когато получава първата си двойка точно по математика и не може да се примири с това. В пети клас кандидатства в математическата гимназия в Бургас, където е първи  по резултат сред учениците. Успоредно с това изучава пиано в Музикалното училище в Бургас. В 6-ти клас влиза в Националния отбор по математика и се явява на световно математическо състезание в Тайланд, откъдето се връща с бронзов медал. Печелил е награди и от множество национални и регионални математически състезания и музикални конкурси. Свирил е на много сцени и в Европа, както и в сградата на ООН във Виена. След 7-ми клас кандидатства в Американския колеж в София, където печели почетната Обербауер стипендия. След 12-ти клас е приет отново с пълна стипендия в университета Тафтс в Бостън след положени 6 изпита с максимален резултат.

Обича Царево и независимо че се е обучавалв Бургас, София а вече и в Бостън , се гордее с родния си град и на всички нови приятели препоръчва да дойдат и да усетят уникалността му. При кандидатстването в университета е трябвало да напише 2 есета. И двете са свързани с Царево. Тук се събират цялото семейство и прекарват най-хубавите си моменти заедно. Много обичат да свирят с баща си  и тук с усмивка казва, че се извинява на съседите си, ако някога ги е притеснил с пианото или с китарата. . С носталгия говори за любимия си дядо Никола, на когото мисли, че дължи наследствените си  способности като математик.

През всяка ваканция си идва в Царево, среща се с приятели. Радва се на всичко, което променя града към добро. Много харесва новата алея към Стария квартал, последно с майка си и баща си са се разхождали по нея към църквата ‚Св. Успения Богородично“ на празника на Света Богородица. „Баба ми даде две стари семейни икони, на над 200 години,  които да подарим на църквата и го направихме с удоволствие“- казва Иван.

Преди 2 години по своя инициатива и със съдействието на директора на училището провежда безплатен летен курс  в Царево за деца с интереси към математиката.  Впечатлен е, че  въпреки че е по време на ваканцията, курсът се посещава от около 20 деца. „ Бяха много будни и интелигентни деца, идваха с желание и дори в края на курса ми подариха сувенири- чаша и бележник с надписи „Царево“ Пазя си ги“- казва с усмивка Иван. Мисли, че  това е един добър начин да се помага на младите хора в България.

Иска за в бъдеще да се занимава с наука. Още от следващата година ще работи изследователска работа с един от професорите и вече има предложение. Съзнава, че в България трудно ще получи добри условия за това за в бъдеще, но си е обещал, че даже и да не е тук винаги и със всичко ще помага, особено на младите в България.

Прочетена 3889 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево