×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 923
Вторник, 21 Февруари 2017 09:22

Книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ бяха представени в Царево

Оценете
(0 гласа)

На 16 февруари 2017г. в НЧ „Георги Кондолов- 1914“ гр. Царево се състоя официалното представяне на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ на автора Красимир Узунов. На събитието присъстваха вицеадмирал Пламен Манушев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, депутатът в 43-тото НС Румен Желев, кмета на Царево Георги Лапчев и автора на книгите Красимир Узунов. В препълнената зала на местното читалище в Царево за да се запознаят с книгите в публиката бяха общественици, родолюбиви граждани, както и ученици, придружени от своите преподаватели.

Двете патриотични издания „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“разказват за героизма на българските войници, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан, която може да се определи като един от най-драматичните моменти в българската история. Книгата описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.
Книгата „Епопеята на Добруджа” е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. Тя е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки, протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време.

Прочетена 2808 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево