Сряда, 06 Декември 2017 11:29

Стартира изграждането на крайбрежен парк в гр.Царево

Оценете
(54 гласа)

Full Color logo

Green park Nature, Relaxation and Tourism in Tsarevo and Kirklareli

CB005.1.21.072

Стартира изграждането на крайбрежен парк в гр.Царево

На 04.12.2017 г. кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев направи символична първа копка на поредния инфраструктурен обект по европейски проект. Проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели” е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020, Изпълнява се в партньорство с „Къркларели 112 Клон на дирекция на държавните хидротехнически съоръжения, Р.Турция.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Николай Христов, секретарят на Община Царево Мария Конярова, административният директор на фирмата изпълнител – „Трансстрой еко”ООД инж.Йонко Георгиев, служителии граждани. Официалното откриване на строителните дейности е част от мероприятията, планирани по проекта. Събитието се провежда в рамките на два дни 04 и 05 декември 2017г. съвместно с партньорите по проекта, които са гости на нашия град.

На 05.12.2017г. се проведе и пресконференция, на която беше представен проектът, целите и дейностите, заложени в него.

„Започваме изграждането на нов зелен парк в град Царево, но тук ще бъдат съчетани както места за отдих, така и зони за развлечение за малки и големи. Едно от най-атрактивните места в парковата зона – ще има детска площадка с шахматни фигури, маси за шахмат и детска площадка за петанк. Всички алеи и подходи към парка ще бъдат изградени съобразно изискванията за достъпна среда и ще позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни хора и колички с малки деца. Районът ще бъде привлекателен за семейства, хора, които обичат зелени площи и хора, които искат да се забавляват сред природата”, заяви кметът Георги Лапчев.

Наличието на места за отдих, зелени площи и спортове привлича туристи и увеличава посещенията на граничните райони. Районът, в който изграждаме парка е много атрактивен и се намира в непосредствена близост до крайбрежната алея в района на Пристанище Царево, а изграждането на този парк ще създаде още едно предпочитано място за туристите и местните жители. Има обособени места за разходки, отдих и развлечения. Предвижда се разполагането на пейки, кубове за сядане и декоративно осветление, както и много места за игри и развлечения.

С безвъзмезднато финансова помощ по тази европрограма ще се подобри градската среда, ще се увеличи привлекателността на региона като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природното наследство и развиването на зелени площи. Изпълнението на проекта ще засили трансграничното сътрудничество в туризма, използването на природно, културно и историческо наследство и свързаната с него инфраструктура.

Стойността на проекта е 438 054.90 евро за двата партньора и се финансира на 100% от програмата.С реализацията на този проект новият зелен парк ще се превърне в поредното любимо място за отдих на жители и гости на гр.Царево.

Прочетена 5285 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево