Четвъртък, 05 Март 2020 15:38

Община Царево подписа договора по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция за „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр.Ахтопол“

Оценете
(0 гласа)

Община Царево подписа договора по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция за „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр.Ахтопол“

На 04. Март 2020 г. в Министерство на регионалното развитие и благоустройството Община Царево подписа договора за финансиране на проект „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр.Ахтопол“ по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Турция.

Община Царево ще получи финансиране за предвидените по проекта дейности за благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост – реконструкция на две съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени, чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък, ситуиране на осветителни стълбове с фенери от ковано желязо и вградено осветление по стъпалата. Предвижда се оформяне на ул.Митко Палаузов за пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка с настилка от естествен камък, монтиране на парапет от ковано желязо, информационни и указателни табели, пейки и кошчета, а също и полагане на нова асфалтова настилка и тротоари по улиците „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“.

Проектът „Достъпно наследство - Устойчив туризъм, основан на културни активи (CAST)“ е в партньорство с Община Кайнарджа, Р. Турция – родното място на поколения тракийски българи, които през 1913 година са били изселени от района и голяма част от техните потомци днес живеят в гр.Ахтопол. Проектните дейности ще превърнат стария град на Ахтопол в притегателно място за разходка и почивка на гостите и жителите на града.

Общата стойност на договора за двата партньора е 264 855,72 евро, 100% безвъзмездна помощ по програмата. Договорът е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“, срок за изпълнение – 24 месеца.

Прочетена 3674 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево