×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Печат на тази страница
Вторник, 17 Февруари 2015 10:18

Ученици от Царево на лекция за превенция на наркоманията

Оценете
(2 гласа)

Като част от политиката на кмета на Община Царево, касаеща децата и младежта на общината, в СОУ „Н.Й.Вапцаров” гр.Царево се проведе среща-разговор на ученици от 9 клас с психолог и двама бивши наркозависими, които са представители на Сдружение „Рето - Надежда” под наслов „Наркотиците – проблем на днешното общество”. Организатор на срещата бе Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетнипри Община Царево съвместно със СОУ „Н.Й.Вапцаров”, инспектор Детска педагогическа стая при Община Приморско, Областен координатор на Детска педагогоческа стая при Община Бургас и Сдружение „Рето - Надежда”.

Възпитаниците на училището изслушаха историите на двама вече излекувани наркомани. Те разказаха за пътя си от запознаването с наркотиците, злупотребата с тях и трудните етапи, след попадането им в плен на дрогата. Споделиха за проблемите и трудностите, през които преминават решилите да се откажат от вредната зависимост.
Учениците бяха впечатлени и развълнувани от разказа на преживелите и задаваха много въпроси на представителите на Сдружението, свързани с превенцията на наркоманията. Истинските истории, разказани от първо лице, насочи вниманието на учениците в една друга посока - не само да предпазим себе си, но и близките, на които държим и обичаме. В неформални разговори младите хора заявиха ясна позиция, да бъдат съпричастни към проблемите на съвременното общество и да търсят нестандартни решения за предпазване от зависимостти и вредни навици.
Проблема с наркотиците не подминава малките населени места. Той трябва да обедини всички отговорни институции и организации, родители, деца и общественото съзнание за разрешаването му.

По време на срещата дветокласниците се запознаха с целите и дейността на „Рето - Надежда” и с тяхната инициатива срещу дрогата. Сдружението е регистрирано в София през 2000 година, а основната му цел е подпомагане физическата и социална интеграция, чрез оказване на безвъзмездна морална, културна, материална и духовна помощ на лица, намиращи се в неравностойно социално положение, предимно токсикомани и наркомани, според индивидуалните им нужди. Всички членове на сдружението са доброволци и предимно бивши наркозависими. През 2003г. сдружението отваря къща в Бургас, където наркозависимите младежи, решили да се лекуват/живеят заедно и получават съответната помош от психолози. Сдружението развива и международна дейност в повече от 25 държави в цял свят.

Прочетена 5609 пъти