×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Петък, 03 Април 2015 10:48

Започна работа и по втората част на крайбрежната алея към кв.Василико по европроект

Оценете
(4 гласа)

Община Царево стартира поредния проект - „Пешеходна и велосипедна алея – южен бряг пристанищен залив гр. Царево” по Стратегия за развитие на „Местна инициативна рибарска група Приморско – Созопол - Царево“. Проектът е на стойност 300 хил. евро и се финансира на 100% от Стратегията.

С безвъзмездна финансова помощ по този проект ще се извърши реконструкция на останалата част от крайбрежната алея в частта и от свързването на пешеходната част, започваща от асфалтов път между стария и новия град до първите къщи в кв. Василико (пред Българо-Германски център). Предвижда се изграждане на настилки, поставяне на пейки, кошчета за боклук и осветителни тела, изграждане на Ел. и ВиК инсталации.

Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, колоездене, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, пристанището, църквата и стария град Василико.

Алеята е с дължина 500 метра и е разделена на две зони, посредством осветителни тела. Едната зона е предвидена за велосипедна алея с широчина 2 м. и ще бъде от асфалтова настилка. Втората зона е пешеходна алея с широчина 3.40 м. и е предвидена да се изпълни от щампован бетон. В частта си към морето по нея са поставени стоманобетонни елементи, покрити с дърво, за да могат да се използват за пейки. Пейките са без облегалки, за да могат посетителите да ги използват за сядане и в двете посоки. Предвидените 20 пейки са с дължина 3 м. и осигуряват прекрасен изглед към пристанищния залив. Допълнително ще бъдат монтирани информационни табели, съдържащи информация за рибите и аквакултурите, обитаващи южното черноморие (хабитат, разпространение, размножаване, сезон за риболов и т.н.).

Подходите към алеята са предвидени съобразно изискванията за достъпна среда и позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца. Разбира се, ще бъдат поставени и кошчета за отпадъци, за да бъде запазено пространството чисто.

Целта на проекта е да се обособи атрактивно, модерно и обезопасено крайбрежно пространство, където ще могат да се съчетават възможностите за отдих и забавление на жителите и гостите на града.

По Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, Община Царево изпълнява и проекта “Срещата на морето и природата с туризма”. Той се реализира в партньорство със „Съюз за предоставяне на услуги на селата” към Областна Управа гр.Люлебургаз, Турция. С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма в момента се извършва реконструкция на 250 м. панорамна, крайбрежна алея от моста на река Черна до подхода към пътя за кв.Василико.

„С изпълнението на тези два проекта ще се допринесе изключително много за привлекателността на парковата и алейна инфраструктура в Царево. Ще бъдат свързани стария и новия град с крайбрежна пешеходна и велосипедна алея и ще се осигури достъп до това красиво място. До началото на активният летен сезон Община Царево ще реализира общо пет инфраструктурни проекта по европрограми – двете алеи свързващи стария и новия град, ремонта на читалището в Царево, реновирането на мостика на Ахтопол и изграждането на пътя към лодкостоянките в Синеморец.”, заяви кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев.

Прочетена 5180 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево