×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Вторник, 07 Април 2015 09:30

Първият документален БГ филм заснет в 3D - „Стъпки в огъня” тръгва в кината през Великден

Оценете
(1 глас)

С голям успех и многоброен зрителски интерес се състоя в края на месец март гала премиерата на „Стъпки в огъня” 3D, част от програмата на Международния София Филм Фест. На първата публична прожекция на филма присъства целият екип начело с режисьорите Андрей Хадживасилев и Мелъди Гилбърт, кметът на Община Царево – инж. Георги Лапчев, както и учасниците във филма: Иван Митрев (настоящ епитроп и внук на баба Злата), Костадин Михайлов (народен изпълнител и нестинар) и Диана Стоянова (етнограф и изследовател).

Събитието уважиха гости от цяла България на различна възраст. Някои от тях гледаха филм на 3D за първи път в живота си. Според анкетно допитване сред зрителите на премиерата най-силно впечатление филмът прави с нестинарските обреди(45%), следвано от 3D реализма (42%), народната музика (33%) и друго (9%): отличен подбор на типажи, истински истории, идеята за традицията, местното население, прекрасни природни кадри, автентичния извор, настроението, културата, операторско майсторство. Резултатите надхвърлят 100%, защото анкетираните са давали повече от един отговор. Друга любопитна анкета, поместена на официалния уебсайт на филма www.stepsinthefire.com, дава информация, че над 42% от българите обичат да ходят редовно на 3D кино, а 27% гледат 3D и вкъщи.

От 10 април (петък) филмът тръгва официално по кината с лимитиран брой 3D прожекции, само в избрани киносалони. “Нестинарството е много интересен ритуал, а село Българи е изключително живописно и китно българско село със специална атмосфера на 3 и 4 юни. Това ме впечатли и вдъхнови да заснема филм в 3D, да споделя този миг максимално реалистично с хората, които не могат да го видят на живо. Да се съхрани обичаят за поколенията, да стимулирам повече хора да го посетят на място.” - споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

“Стъпки в огъня” 3D ще ви запознае с тайнството на нестинарите като едно значимо българско културно наследство, признато и от Юнеско. Важно е да се знае, че нестинарството е много повече от „танц” в огъня. Това е двудневен ритуал, изпълнен с множество обреди от сутрин до вечер на 3-ти и 4-ти юни (Св. Константин и Св. Елена по стар стил), за които повечето хора не знаят. От лентата на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелъди Гилбърт ще може да научите още за най-видната нестинарка - баба Злата, за хората и нравите в малкото село Българи, сгушено в полите на Странджа планина.

“Стъпки в огъня” 3D е съвместна продукция на филмово студио “Revive Vision” и Община Царево. Повече за филма, снимки и видео може да откриете в официалния уебсайт – www.stepsinthefire.com и на Facebook страницата - www.facebook.com/stepsinthefire

Прочетена 5094 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево