×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Сряда, 13 Май 2015 09:34

Фотоизложба „Строителството на Царевското пристанище“ и Галичкото съкровище в музея в Царево за Европейската нощ на музеите

Оценете
(3 гласа)

За трета поредна година Общински исторически музей – Царево ще отвори врати в Европейската нощ на музеите – 16 май. Културната институция ще работи от 19:00ч до 01:00ч. след полунощ, а достъпът до експозициите ще бъде безплатен.

Нощта на музеите се отбелязва от 2005г. по инициатива на френското Министерство на културата. Над 4 000 музея в Европа осигуряват свободен достъп до експозициите си, за да се докоснат повече хора до културното наследство на стария континент.

Освен основните артефакти в зала „Археология“ и зала „Етнография“, музеят в гр. Царево ще покаже новата фотоизложба „Строителството на Царевското пристанище“ и гостуващото Галичко съкровище от фонда на Регионален исторически музей – Враца.

Пристанището на града се строи 10 години и е официално открито на 1 август 1937г. от цар Борис III. Решението на държавата да изгради морското съоръжение дава нов поминък на населението, което в основната си част е бежанско от Източна Тракия. В 18 пана гостите на музея ще видят архивни снимки и интересни факти за строителството на порта и историята на града от първата половина на XXв.

Галичкото съкровище е изложено в зала „Трезор“ на музея. Състои се от 14 позлатени сребърни апликации с кръгла форма и различни размери, наречени фалери. Датирани са от края на II - Iв.пр.Хр. Две са предположенията относно тяхното предназначение. Според едното, те представляват съставна част от парадно въоръжение на тракийски войни от знатен произход. Според другото предположение, фалерите са захващани за кожените ремъци на конската сбруя на ездитен кон.

Съкровището е открито случайно през 1918г. Предметите са били закопани в плитък трап в местността Гложеца. След проливен дъжд са изровени от пороя на повърхността. Жената, която ги намира, ги измива и отнася вкъщи. Част от апликациите раздава на свои роднини. От 24 само 14 фалери са предадени в Националния археологически музей. Във фонда на Регионален исторически музей – Враца се съхранява копие на съкровището. То ще гостува в Общински исторически музей – Царево до 30.09.2015г.

Прочетена 4314 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево