×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Вторник, 26 Май 2015 10:18

За поредна година сезонът на Южното Черноморие се открива с фестивала “Огън и море”

Оценете
(0 гласа)

На 1 юни Община Царево открива сезонът на Южното Черноморие с фестивала „Огън и море”. Тази година “Огън и море” ще подари на жителите и гостите на Община Царево много изненади.

В първият ден от програмата на фестивала, 1 юни, празника няма как да бъде същият без специалното участие на всички деца, които ще имат възможността да се включат в Деня на детето. Програмата включва концерт на деца от Царево и детски панаир, спортни игри „Мама, татко и аз”, театър-спектакъл „Фолклорна магия” и изненадата за всички малки и големи, жители и гости – „Запалване” на морето. „Запалването” ще се състои на морска сцена от 21:00 часа.

Във втория ден от фестивала гостите и жителите ще имат жъзможността да надникнат в приказният свят на гоблените. Местни гобленари представят своите творби в музея на Царево.Вечерта на втори юни на площада в гр. Царево концерт ще изнесе танцов клуб „Съншайнс”, а непосредствено преди концерта ще можем да се насладим на друга изложба -„Български черноморски фарове” с фотографии от Здравко Василев (победител в първия Биг Брадър риалити формат, Стоян Чайков и Ивелин Иванов), която ще бъде експонирана на площада в морския град.

Финалната вечер на събитието, на 3 юни, е посветена на големия нестинарски празник в с. Българи. Кулминацията на фестивала са нестинарските игри, които всяка година спират дъха на присъстващите. Преди това, през деня, ще се състоят отворени врати на посетителски/туристически информационен център „Пътят на нестинарството” и прожекции на първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня”. Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи - нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево.

„Стъпки в огъня - 3D”eфилм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.

Прочетена 4471 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево