×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Сряда, 03 Юни 2015 13:59

Концерт и изложби в Царево за вторият ден на фестивала Огън и море

Оценете
(0 гласа)

Във вторият ден от фестивала Огън и море, жителите и гостите на Царево имаха възможността да се насладят на изложби и концерт на Танцов и спортен клуб „Съншайнс”.

Първо издание на изложба гоблени се състоя в Общински исторически музей Царево. Гобленари от общината представиха изключително ценни творби от различни жанрове и дизайн. В експозицията са включени 42 гоблена, изработени от сръчните ръце на 9 местни майсторки на бродерията. Стотици часове внимание, прецизност и търпение са били необходими за изработката на всеки един от тях. Д-р Стела Мицева, Мария Дупчева, Емилия Георгиева, Николинка Паскова, Татяна Цветкова, Юлия Русинова, Галя Диханова, Янка Пиперкова и Божана Войнова представят гоблени с нови идеи, оригинални сюжети, прецизна изработка и добра визия. Инициативата за изложбата е на общинска администрация като пореден стимул за изява на местни творци и общности. Изложбата ще може да бъде видяна в експозиционната зала на музея до 25 юни като достъпа до изложбата е безплатен.

С изложба и на открито се сдоби Царево на 2-ри юни. Община Царево представя тема, посветена на фаровете и навигационните светлини по българското крайбрежие. Снимки на светлинните съоръжения от най-северната точка – Крапец до най-южната – Ахтопол са представени на площада в града. Фаровете са колкото сериозно инженерно постижение на човека, толкова и носител на романтичност. Те са съоръжения, които са неотменна част от живота на крайморските градчета. От древни времена те са огънчето, напътстващо морските хора, ориентир за пътешественици в морската шир.

Показан е най-стария фар при Шабла, фара на о-в Св. Анастасия с най- мощната оптика, фара на Маслен нос – един от най-стратегическите фарове по родното Черноморие, указващ на завръщащите се моряци, че вече са в родината си. Специално внимание е отделено на царевските навигационни светлини, които са с нов облик от 2014г. Царево е единствения морски град, който може да се похвали със своя фар-скулптура.

Фаровете са емблематични места - символи за всеки град, отличаващ ги от останалите морски градове, места пред които туристите запечатват своите спомени, страст за професионалисти и любители фотографи. Фотографиите за изложбата са предоставени на Община Царево от Здравко Василев, Ивелин Иванов, Стоян Чайков и Андрей Хадживасилев. Община Царево отправя предизвикателство пред местните любители фотографи за нови теми, които да бъдат представяни на открито през летните месеци.

Вторият ден от фестивала „Огън и море” завърши с двучасов концерт на спортен клуб „Съншайн” на градски площад в Царево. В концерта взеха участие школите на клуба от гр.Царево, Китен и Приморско. Гости на концерта бяха вокална група „Морски усмивки” с ръководител Биляна Никова.

Над 100 млади таланти, в различни възрасти от 4 до 18г., представиха пред жителите и гостите 43 изпълнения в различни категории: сола, дуети, малки групи, формации и продукции в различни стилове: класически танц, характерен танц, етно шоу, джаз, модерни техники, танцово и латино шоу и хип-хоп. Ръководители на децата са Ива Петрова за съвременни танцови стилове и Марина Змеева за класически танци.

Прочетена 5166 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево