×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Четвъртък, 04 Юни 2015 10:57

Стотици гости в с.Българи за Нестинарските игри

Оценете
(3 гласа)

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в с.Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Програмата на празника започна рано сутринта в 9 часа с празнична литургия за освещаване на иконите в храм “Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото премина шествие, а в 15 часа бе запален огънят за нестинарите. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха “облечени” в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на Св. Константин.

В центъра на Българи бе организиран и кулинарен базар с участници-кулинари от населените места в общината. Жителите на Ахтопол, Лозенец, Кости, Бродилово и Българи предложиха на гостите на празника своите домашни кулинарни произведения.

Огромен интерес предизвикаха прожекциите на първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня”, на който се насладиха жителите и гостите на Българи. По случай празника бе обявен ден на отворените врати на посетителски/туристически информационен център „Пътят на нестинарството”, който работи със свободен вход между 16:00 и 21:00 часа и прожекциите на филма бяха безплатни. „Стъпки в огъня - 3D”eфилм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален.

Кметският наместник на с.Българи Недка Лапчева, кметът на община Царево Георги Лапчев и областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков отправиха приветствия към гостите на празника, след което започна богатата фолклорна програма с местни състави. В програмата участваха Мъжка и Женска певческа група при НЧ „Г.Кондолов 1914”, ДФФ „Нестинарче” и всички солисти към формацията, Ансамбъл при НЧ „Г.Кондолов 1914”, Група за градски песни и Женска фолклорна група при Пенсионерски клуб Царево, както и индивидуалните изпълнители Златка Петкова, Георги илиев, Димитър Киров, Янислав Костов и Костадин Михайлов.

Кулминацията на вечерта, както винаги, бяха нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите. Писъкът на гайдите и думкането на нестинарския тъпан, мистерията на танца в огъня, отново създадоха онова необяснимо усещане за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете.

Прочетена 4875 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево