×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Понеделник, 29 Юни 2015 14:26

Връчиха наградите от Първият национален литературен конкурс „С море в сърцето” в Царево

Оценете
(0 гласа)

На 27 юни от 19.00 ч. в лятно кино на гр. Царево бяха връчени наградите от Национален литературен конкурс “С море в сърцето”. Конкурсът се организира от Община Царево, под патронажа на Кмета инж. Георги Лапчев . В първото издание на конкурса взеха участие близо 400 участници, чиито творби бяха оценени от 3-членно жури в състав: председател: проф. дфн Боян Биолчев– филолог, писател и сценарист; членове: д-р Марина Владева- главен асистент в катедра „Български език и литература“ към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Антоний Димов - докторант по Нова българска литература в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Наградният фонд за конкурса е осигурен от Община Царево.

На тържествената церемония по награждаването присъстваха инж.Георги Лапчев – кмет на община Царево, г-жа Мария Конярова – Секретар на община Царево, автори, жители и гости.

Журито определи следните награди:

Награди в раздел „Поезия”:

- Първа награда – Владимир Левчев – „Среща”

- Втора награда – Заря Божкова – „И Бог създаде жената”

- Трета награда – Ясен Василев – „Човекът хамелеон”

Награди в раздел „Проза”:

- Първа награда – Ина Иванова – „Горчиво и сладко”

- Втора награда – Златимир Коларов – „Пълен напред”

- Трета награда – Пепа Витанова – „Морето и човечарникът”

Авторите, спечелили първа награда в конкурса „С море в сърцето” в категориите, получиха диплом от Община Царево, картина и парична премия. За второ и трето място, авторите в разделите, получиха парични премии и подаръци. Наградите бяха връчени от инж.Георги Лапчев – кмет на община Царево, г-жа Мария конярова – Секретар на община Царевои представител от журито. За настроението на всички присъстващи се погрижиха самодейците при НЧ „Г.Кондолов 1914” гр.Царево с изпълнения на песни и танци между награждаванията на авторите.

Текстовете на наградените в конкурса са качени на официалния интернет сайт на община Царево. На събитието бе представен сборник, в който са публикувани текстовете на 37 отличени автори в конкурса. Сборникът има и електронен вариант, достъпен от всяка точка на света: http://www.meridian27.com/book/s-more-v-sarceto-2015

Конкурсът има за цел да популяризира литературата на български език, да подпомогне и да съучаства в случването на съвременния литературен процес, като същевременно способства за утвърждаването на гр. Царево на литературната карта на България. Желанието на организаторите е да се популяризира изключителното природно богатство и културата в района, които го превръщат не само в желана туристическа дестинация, но и в място за срещи на изкушените от литературата и от изкуството като цяло.

Участие в конкурса взеха хора с различна творческа, професионална и житейска реализация от България и чужбина. Темата на конкурса провокира утвърдени литературни имена, хора с богата литературна биография, както и много млади перспективни поети и писатели. От обявяването на конкурса през месец януари, до края на месец май, над 400 автора изпратиха своите творби за участие.

Прочетена 4658 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево