×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 923
Петък, 18 Декември 2015 17:06

Проучването на два парадинастични домове на Астейското царство на територията на община Царево през 2015 г.

Оценете
(1 глас)

Проучването на два парадинастични домове на Астейското царство на територията на община Царево през 2015 г.

Археологическите проучвания, под ръководството на Даниела Агре от НАИМ-БАН и Деян Дичев, на укрепените домове от късноелинистическата епоха край селата Бродилово и Синеморец, община Царево през сезон 2015 г. приключи с много добри резултати.

            Двата дома са разположени на естествено укрепени места в непосредствено близост до река Велека. В тях са живели местни парадинасти, владеели тази част на Странджа. Домовете са оградени с масивна каменна стена, като дебелината на стената при обекта край с. Бродилово е около 2,40 м. В най-достъпната част и на двата обекта са изградени кули. През сезона, във вътрешното укрепено пространство на обектите продължи проучването на помещения със стопански и жилищен характер. И при двата обекта се откриват голям брой луксозни керамични съдове (гръцки импорт), както и керамични съдове местно производство. Вносните съдове са основно амфори и мегарски чаши смясто на производство в района на Пергамското царство. При дома в Бродилово е открито голямо количество желязна шлака и железни заготовки. Безспорно, като най-значим научен резултат през този сезон при обекта в Бродилово, е откриването на две изключително интересни монетни съкровища. В състава на първото съкровище освен сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети на Мостис, Садала ІІ Астейски и синът му Котис ІІ Астейски, влизат сребърни гривни и обеци. Второто съкровище се състои от сребърни тетрадрахми на градовете Одесос, Месембрия, Атина, Маронея и на тракийския владетел Мостис. Без съмнение, с най-голямо значение е представянето на тракийския цар Мостис, който за втори път, след Синеморец, присъства в съкровище открито при археологически разкопки в тази част на Странджа планина.

При обекта в с.Синеморец продължи разкриването на материали от двата хронологически периода на обитаването му – Късният елинизъм и Възраждането, когато там е изградена еднокорабна църква. В западната част е проучена много добре запазена керамична пещ, в близост до която е открита находка от бронзови-късноелинистически монети. В едно от проучваните помещения, до пещта, е открит култов олтар-есхара, върху която са извършвани ритуали свързани с молбите към хтоничните божества. Аналогична есхара беше разкрита в дома край Бродилово, което показва изповядването на еднакви култове от обитателите и на двата дома.

Проучванията на двата владетелски дома край с.Бродилово и с.Синеморец, разтварят една от най-неясните страници от историята на Древна Тракия-периодът от ІІ-І век пр.Хр. В този период, на фона на военните конфликти между Рим и Понтийското царство разиграли се на Балканите, в частност на територията на Странджа планина, се оформя едно от най-мощните и значими тракийски царства-Астейското царство, просъществувало до І в.сл.Хр., но за съжаление все още слабо проучено от съвременната ни историография и археология. По богатството на материалите открити в Бродилово и съкровищата от Синеморец (златните накити от гробната находка и сребърните монети) виждаме, че тази част на Странджа е била изключително богата и е играела важна роля в политическото и икономическото пространство на Астейското царство.

Проучванията на двата обекта, край Бродилово и Синеморец, позволява да се изясни в голяма степен хронологията на тяхното съществуване. Най-вероятно тяхното построяване и обитаване започва в последната четвърт на ІІ в.пр.Хр., в периода на разцвета на царството на Мостис, а унищожаването им трябва да се отнесе към началото на втората четвърт на І в.пр.Хр. В този период двата дома са във владенията на Астейското царство управлявано от Садала І, който през този период е на страната на Митридат VІ Евпатор в коалиция със Западнопонтийските градове срещу Рим. През 72 г.пр.Хр. римският пълководец Марк Лукул води наказателен военен поход срещу Западнопонтийските градове и тракийските им съюзници в региона. Най-вероятно, именно при този военен конфликт са унищожени домовете край Бродилово и Синеморец.

Археологическите разкопки през сезона бяха финансирани от Община Царево, Министерство на културата и международната фондация „Хоризонти”.

Прочетена 5622 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево