×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911

Изгрев

Оценете
(1 глас)

В началото на XXвек, през 1923г., няколко семейства от с.Българи се заселват в м.“Лисово“ и поставят началото на ново село - Изгрев.

С времето поради недостиг на обработваема земя от с.Българи се изселват и други семейства  и се настаняват в Изгрев. През 1942г. тук се създава производителна кооперация, която осигурява условия за поминък на населението. В района на селото, през Античността, е съществувало селище.

При случайни изкопни работи са били намирани фрагменти от битова и строителна керамика. В м.“Гларус баир“  са отбелязани следи от  рудни разработки, металургична шлака и  от древен металодобив. В местността „Сечен камък“ /Казанчето/, на около 4 км., западно от селото, е регистрирано скално светилище. В местностите „Балиево“ и „Чоплаковци“ са открити единични и групи  могили, а в местността „Синанево“, югозападно от селото, е открит могилен некропол. Той се състои от 60 малки могили, между които се намират и останките на 4 силно разрушени долмена. За съжаление само еднo от тези уникални мегалитни съоръжения, които  Шкорпил регистрира, е относително запазенo.
Село Изгрев се намира на 5 км. от Царево. Разположено в Странджа планина, в близост до Черно море,  днес то е предпочитано място за отдих на много туристи.  

Прочетена 3983 пъти Последно променена в Четвъртък, 12 Март 2015 08:48
Още в тази категория: « Варвара Кондолово »
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево