×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911

Лозенец

Оценете
(0 гласа)

Село Лозенец е разположено на самия морски бряг, на 7 км. от общинския център Царево. Заселено е  през 30-те години на XXв.

Известно е в писмените извори  под наименованието „Ембелец“. В основата на преводa  e гръцката дума - амбел-лозе, пригодена за изговор на турски език с наставката за множествено число ler/лер/.
Лозенец възниква и се оформя като типично бежанско село. Населението му се е състояло  само от бежанци, всички от Източна Тракия. През 1924 г. няколко семейства от близкото село Велика,  преселници от турска Велика, основават селището, а по-късно е прекръстено на Лозенец. Някога жителите му са се занимавали със земеделие, риболов и скотовъдство.Селището получава статут  през 1931г.
Днес Лозенец  е  модерен морски курорт. Известен е с просторните си плажове, разположени непосредствено до селото - чисти, безопасни, с плитчини и пясъчни дюни. На няколко километра  има два микроязовира, които са много подходящи за спортен риболов. Близо до Лозенец се намира сертифициран учебен комплекс за леководолази и специализирана школа по уиндсърфинг. Празникът на селото е на Георгьовден.  Всяка година на този ден се организират фолклорен концерт и културна програма.

Прочетена 3788 пъти Последно променена в Четвъртък, 12 Март 2015 08:45
Още в тази категория: « Фазаново Царево »
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево