×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 912
Monday, 20 April 2015 16:20

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Ахтопол

Rate this item
(1 Vote)

      Старото училище на полуостровчето „Керата" е първото училище в Ахтопол. Построено е по инициатива и с дарения на организацията „Синове на Агатополис" в Америка. Издигнато е от български майстори по проект на гръцки архитект. Строителството му започва през 1898 г. и завършва в началото на ХХ век, когато започват и първите учебни занятия с учители, поканени от Гърция. Сградата е предназначена за шестокласно училище и сенат на града. След като гърците напускат града през 1915 г., се открива българско училище за три класа, издържано със средства на родителите. По-късно училището става четирикласно, а през 1923 г. вече е прогимназия.
      През 1951 г. училището в Ахтопол се сдобива с нова сграда, в която днес се помещава ОУ „ Св. св. Кирил и Методий".

      Първият директор на новопостроеното училище е Георги Долапчиев, който работи за обновяването на базата и за въвеждането на осмокласното образование, известен и с краеведческите си книги. От 2008г. училището се ръководи от Албена Касабова.

     ОУ „ Св. св. Кирил и Методий". е основно  училище с по една паралелка ученици от първи до осми клас.Организацията на учебния процес е целодневна и се осъществява по проект BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес”.

    Учебният план на училището дава възможност на учениците от първи до осми клас да посещават ЗИП „Хореография” в специално оборудвана игрална зала, както и различни видове СИП – „Съхрани българското”, „Литературно слово”, „Занимателна математика”, „Вкусно”, „Екология”, „Вокална група”, „Български народни танци”, „Мажоретки”.

ЗА КОНТАКТИ: ГР.АХТОПОЛ, УЛ."ВЕЛЕКА" № 16 ТЕЛ.0590/62634

E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.ousvsvkirilimetodiy.jimdo.com

Read 4242 times
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево